دومین کنفرانس و نمایشگاه بینالمللی صنعت ساخت، ۸ تا ۱۰ دیماه با حضور مسئولان ارشد وزارتخانه و به همت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در هتل المپیک تهران برگزار شد.
به گزارش نشانهای ماندگار، در دومین کنفرانس صنعت ساخت ضمن تشریح برخی از چالشهای صنعت ساخت، راهکارهای بهبود وضعیت این صنعت نیز تشریح شد. در این کنفرانس محمد اسلامی؛ وزیر راه و شهرسازی، محمد شکرچی زاده؛ رئیس کنفرانس و رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دکتر سید رسول میرقادری؛ دبیر علمی کنفرانس، مهندس محمدرضا انصاری؛ رئیس کمیته تخصصی مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان، دکتر علی عبدالعلی زاده، وزیر اسبق راه و شهرسازی و آگرین عبدالله معاون وزیر مسکن و ساخت اقلیم کردستان عراق به ایراد سخنرانی پرداختند.
محمد اسلامی؛ وزیر راه و شهرسازی
تشكيل شرکتهای مشترک ایران و اقلیم کردستان عراق
محمد اسلامی؛ وزیر راه و شهرسازی در دومین کنفرانس و نمایشگاه بینالمللی صنعت ساخت، از تشکیل شرکتهای مشترک بین ایران و اقلیم کردستان عراق به منظور صدور خدمات فنی-مهندسی خبر داد و گفت: در این دوره از مدیریت وزارت راه و شهرسازی، توجه به بافتهاي فرسوده و ناكارآمد، نوسازی و بازسازی این بافتها و همچنین رفع حاشیهنشینی در دستور کار جدی قرار دارد.
اسلامی با تاکید بر اینکه حاشیهنشینی به هیچ عنوان نباید رشد جدیدی داشته باشد اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه، باززندهسازی و نوسازی ۲۷۰۰ محله در دستور کار قرار گرفت که این مهم در بافتهای فرسوده و ناکارآمد، بافتهای تاریخی و همچنین سکونتگاههای غیررسمی مدنظر بوده است. سرمایهگذاری و باززندهسازی بافتهاي فرسوده و ناكارآمد در چند استان مشکلدار با جدیت در حال پیگیری است. اعمال سیاست، طرحریزی، برنامهریزی و اقدام و عمل به منظور باززندهسازی محلات ناکارآمد در دستور کار است.
زمینه صادرات خدمات فنی-مهندسی فراهم شده است
اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، صادرات خدمات فنی و مهندسی را از دیگر برنامه های مهم وزارت راه و شهرسازی بر شمرد و گفت: در شرایط کنونی نیاز است تا با آسیب شناسی نسبت به فرصتها و تهدیدهای موجود، بررسی مجددی داشته باشیم و بتوانیم با رفع موانع، حداکثر استفاده را از این فرصتها به دست آوریم.
وی صدور خدمات فنی-مهندسی را منوط به توجه به ۳ اصل عنوان کرد و گفت: اهلیتسنجی شرکتها و کسانی که باید در سایر شرکتها مستقر شوند و اعتمادسازی، اولین اصلی است که باید مدنظر قرار بگیرد. همچنین صدور و ارسال مصالح- ساختمانی با کیفیت و تثبیت بازار دومین اصلی است که باید ملاک عمل قرار گیرد و برای دستیابی به این مهم، ایجاد شرکتهای همکار در بحث ساخت، فروش و تولید مصالح حائز اهمیت است.
اسلامی با یادآوری این مطلب که معاون وزیر مسکن و ساخت اقلیم کردستان نیز بر ایجاد شرکتهای مشترک به منظور صدور خدمات فنی-مهندسی وهمچنین شرکتهای همکار در موضوع ساخت، فروش و تولید مصالح تاکید کرده است، توضیح داد: سومین اصل در بحث صدور خدمات فنی-مهندسی، موضوع تضامین، هم در شرکتها، هم در مناقصات و هم در حسن انجام کار است که با چندین کشور در این مورد به تفاهماتی دست یافتهایم.
برجسازی در بافت تاريخی ممنوع
وزير راه و شهرسازی در حاشیه این کنفرانس از توافق این وزارتخانه با وزارت ميراث فرهنگی برای ساخت و ساز پيرامون بافت تاريخی خبر داد و تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر مصالح به مقدار زياد در ساخت و ساز مصرف ميشود. هم اكنون بهرهوری در صنعت ساخت پايين و زمان ساخت بالاست كه برای رفع اين مشكلات، صنعتیسازی بايد در دستور كار قرار بگيرد.
وی با اشاره به اينكه شركتهای دانشبنيان در زمينه صنعتیسازی اقدامات خوبی انجام میدهند، افزود: از مشاوران میخواهم از اين الگوها استفاده كنند، چراكه سازههای فعلی با زلزلههایی با بزرگی پنج، تخريب ميشوند.
اسلامی ادامه داد: اگرچه الگوهای صنعتیسازی گران هستند، اما آسيب پذيری این الگوها در برابر مخاطرات كم است.
عضو كابينه دولت دوازدهم تصريح كرد: سهم ايران از خدمات مهندسی يك ميليون دلار است كه بايد ارتقا يابد.
ابلاغ بازنگری مبحث ۱۱
وزیر راه و شهرسازی هویتبخشی به محلات ناکارآمد را از مهمترین ماموریتهای وزارت راه و شهرسازی دانست و افزود: با رایزنیهایی که با وزارت میراث فرهنگی داشتهایم، در تلاش هستیم تا ساکنان بافتهای پیرامون بافتهای واجد ارزش و تاریخی امکان نوسازی محلات خود را با هدف ارتقا بخشیدن، به کیفیت زندگی شهروندان داشته باشند.
عضو کابینه تدبیر و امید با اشاره به این مطلب که صنعتیسازی به معنای انبوهسازی نیست و باید در دستور كار قرار بگيرد، خاطر نشان کرد: صنعتيسازی جزو برنامههای این وزارت خانه قرار دارد و این مهم با ابلاغ مبحث بازنگرس شده ۱۱، به زودی در ساخت و سازها ملاک عمل قرار میگیرد.
محمد شکرچی زاده؛ رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
شش راهکار دولت برای حل چالشهای صنعت ساخت
محمد شکرچی زاده؛ رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تاکید بر اینکه وظیفه دولتها همواره ایجاد شرایط و بستر برای رونق ساخت و ساز با کمک بخش خصوصی است، گفت: رکود اقتصادی و کمبود بودجه عمرانی، افزایش قابل توجه قیمتها خصوصا محصولات ساختمانی، عدم بهرهمندی از نیروهای متخصص، عدم رعایت مقررات ملی ساختمان، مصرف بالای انرژی در ساختمانها و پایین آمدن سطح بهرهوری بخشی از چالشهای صنعت ساخت در شرایط کنونی است.
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی شش راهکار بهبود صنعت ساخت را برشمرد و افزود: توسعه تکنولوژی ساخت، تعامل جدی و موثر هستههای علمی و فعالان عرصه ساخت، احیای بافت فرسوده و ناکارآمد و تخصیص اعتبار مناسب برای آن، ایجاد فرصت برای قابلیتها و توانمندیهای بخش خصوصی، در اولویت قراردادن مقاومسازی و پایدارسازی ساختمانهای موجود به جای ساختوساز جدید، و مهارتآموزی و ارتقای سطح تخصص راهکارهای دولت برای مقابله با چالشهای صنعت ساخت است.
شکرچی زاده تصریح کرد: با روشهای خردمندانه و با همکاری انجمنها و بخشهای خصوصی حل چالشهای صنعت ساخت امکان پذیر است.
سید رسول میرقادری؛ دبیر علمی دومین کنفرانس صنعت ساخت
صنعت ساختمان نیازمند ارتقاء سطح کیفی دانش ساختمانی
سید رسول میرقادری؛ دبیر علمی دومین کنفرانس صنعت ساخت اهداف این کنفرانس را برشمرد و گفت: این کنفرانس با چند هدف کار خود را آغاز کرد که از بین آنها میتوان به کمک برای راهیافت پیشبرد تکنولوژی ساخت در کشور در جهت تثبیت جایگاه ایران به عنوان تکنولوژی اول ساخت منطقه، نوآوری در صنعت ساخت، ایجاد تعامل و ارتباط بین هستههای علمی کشور و فعالین عرصه صنعت ساخت، بررسی آخرین دستاوردهای علمی در ایران و جهان، ارتقاء سطح و دانش جامعه مهندسی در عرصه ساخت و ساز، بررسی مشکلات ساخت و سازهای کشور و ارائه راهکارهای علمی اشاره کرد.
همچنین معرفی مهندسی توانایی و اقتدار صنعت ساخت کشور به کشورهای منطقه، تامین شرایط علمی در جهت توسعه کار آفرینی در صنعت ساخت، رشد بهرهوری در ساخت سازههای ایمن و ارتقاء سطح کیفی پروژههای ساختمانی و استفاده از دیپلماسی در جهت صدور صنعت ساخت نیز از اهداف دیگر این کنفرانس محسوب میشوند.
کنفرانس دو روزه صنعت ساخت بر مبنای اهداف فوق با ۸ پنل تخصصی و ایراد ۳۴ سخنرانی ادامه یافت که در روز اول موضوعاتی نظیر بافتهای فرسوده و بازآفرینی شهری، روشهای تولید صنعتی مصالح و تجارب پروژههای بزرگ و کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر در صنعت ساختمان و ساختمانهای سبز و در روز پایانی نیز موضوعات نظامات اداری، حقوقی، قراردادی و بیمه، بهره وری در صنعت ساخت، تامین سرمایه و شناسایی چالشهای آن، معماری، شهرسازی و توسعه پایدار، و شهر هوشمند بررسی شدند.
محمدرضا انصاری؛ رئیس کمیته تخصصی مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان
صنعتی سازی نیاز صنعت ساختمان ایران
محمدرضا انصاری؛ رئیس کمیته تخصصی مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان به بررسی موضوعات بازآفرینی شهری، صادرات خدمات فنی مهندسی و صنعتی سازی پرداخت و روی ۳ مبحث تاکید کرد و گفت: ایران از نظر بهرهوری منابع، سرعت تولید و کیفیت عقب است و با صنعتی سازی باید این ۳ حفره را پر کند.
علی عبدالعلی زاده، وزیر اسبق راه و شهرسازی
در تعریف بافت فرسوده تجدیدنظر شود
علی عبدالعلی زاده، وزیر اسبق راه و شهرسازی در مورد بافت فرسوده گفت: بافت فرسوده شهری به بافت فرسودهای میگویند که دارای ۳ شرط؛ ناپایداری، نفوذ ناپذیری و ریزدانگی باشد. بافت فرسوده خود به ۳ نوع بافت فرسودههای دارای میراث فرهنگی، بافت فرسودههای فاقد میراث فرهنگی و بافت فرسودههای حاشیهای یا سکونتگاههای غیر رسمی تقسیم میشود. این تقسیمات به نوعی مداخلهها برای رفع آنها را با بهسازی، نوسازی و پاکسازی مشخص میکنند. بر این اساس بازیگران اصلی بافتهای فرسوده شامل جامعه شهری، شورای شهر و شهرداری، دولت، سیاستگذاران و خدمات دهندگان هستند و ساکنین(کوچندگان) نیز باید به تعریف بافتهای فرسوده اضافه شوند.
او ادامه داد: مسئولین معتقدند بافت فرسوده تهدید است و هزینههای هنگفتی را برای ارائه خدمات به دستگاههای خدمات دهنده تحمیل میکند.
عبدالعلی زاده تاکید کرد: برای رفع مشکلات بافتهای فرسوده باید ساکنین جدیدی به این بافتها وارد شوند؛ حضور کارشناسان جامعهشناس و روانشناس برای دگرگونی اندیشههای جدید جهت بهسازی، نوسازی و پاکسازی در بافتهای فرسوده ضروری است. همچنین کارشناسان آشنا با فرهنگ ساکنین بافتهای فرسوده نیز میتوانند تاثیر بسزایی در رفع مشکلات این مناطق محسوب شوند.
پنلهای گفتگو و سوال و جواب